Thursday 10 April 2014

Μία Πολυκατοικία για Αστέγους στην Μπουμπουλίνας

Ακούγεται σαν ψέμα, αλλά είναι μία συγκινητική πραγματικότητα με τεράστια σημασία, στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα (τραβήχτηκαν και οι φώτο) έγιναν οι τελευταίες καθαριότητες και τα τελευταία μερεμέτια από τους εθελοντές που ακολουθούν τις κατευθύνσεις της κυρίας Μεσσήνη, και την Πέμπτη (μεθαύριο) γίνεται η εγκατάσταση. Δείτε τις φωτογραφίες, είναι πραγματικά συγκινητικές. Εμένα μου ήταν αδιανόητο ότι αυτό που έβλεπα έχει γίνει -στο σύνολό του- από προσφορές αντικειμένων και δωρεών ιδιωτών.
Ακόμα είναι εκπληκτικά αισιόδοξο το γεγονός ότι η κυρία Μεσσήνη (που έχει βάλει τα γυαλιά σε κάθε οργανισμό αρωγής) οραματίζεται την δημιουργία και λειτουργία πλήθους άλλων παρόμοιων Κοινωνικών Κατοικιών και έχει ήδη πετύχει την παραχώρηση πλήθους διαμερισμάτων συμπολιτών μας που έχουν πιστέψει στο όραμα για τις κοινωνικές κατοικίες και προτίθενται να παραχωρήσουν το ακίνητό τους. Η σκέψη της κ. Μεσσήνη, όμως, δεν σταματά στην στέγαση. Σε συζήτηση που είχαμε το Σάββατο, ανέφερε ότι το επόμενο βήμα που σχεδιάζει είναι η προσπάθεια επανένταξης των αστέγων στον κοινωνικό ιστό και γι αυτό τον σκοπό έχει ζητήσει από τον Δήμο της Αθήνας μία μεγάλη έκταση την οποία σκοπεύει να μετατρέψει σε οργανική καλλιέργεια, όπου θα απασχολούνται οι κάτοικοι της πολυκατοικίας. 

Η πρωτοβουλία της κας Μεσσήνη, που την ερχόμενη Πέμπτη θα μετουσιωθεί πλήρως σε πραγματικότητα θα μπορούσε με την ενεργοποίηση υμών των υπολοίπων να εξελιχθεί σε ένα κίνημα άμεσης αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, σε ένα σύμβολο αναχαίτισης της καθολικής επίθεσης του κράτους, της Ε.Ε. και των μεγάλων συμφερόντων που κρύβουν αυτοί πίσω τους, ενάντια στην κοινωνία.
Δείτε τα έργα της κας Μεσσήνη και των εθελοντών συνεργατών της και διαπιστώστε ότι το θαύμα και το μεγαλείο ζει ακόμη μέσα σε κάποιους από εμάς! 

Η κ. Βέρα Μεσσήνη

Ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά των ημερών μας το: "Πως γίνεται σε μια πόλη μετόσα άδεια σπίτια να υπάρχουν περισσότερες από 15.000 άστεγοι συνάνθρωποί μας;", φαίνεται πως απασχόλησε σοβάρα την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια κ. Μεσσήνη, που ανέλαβε δράση και είναι έτοιμη να μας προτείνει μία πρακτική απάντησή.
(το κείμενο που ακολουθεί είναι από την εφημερίδα Καθημερινή) 
Ο οδηγός έχει μάθει απ’ έξω τα στενά του Μουσείου, το φορτηγό της μεταφορικής πηγαινοέρχεται εδώ και καιρό στην οδό Μπουμπουλίνας. Τι πρότζεκτ κι αυτό. Καλά να αδειάζεις ένα διαμέρισμα, πώς αδειάζεις μια ολόκληρη πολυκατοικία; Για τη κ. Βέρα Μεσσήνη, βέβαια, που συντονίζει τις εργασίες και η οποία πριν από δύο χρόνια είχε την ιδέα της δημιουργίας μιας πολυκατοικίας για αστέγους στο κέντρο της Αθήνας, αυτά είναι τα τελευταία μέτρα μιας μεγάλης διαδρομής. «Τα δύσκολα πέρασαν, τώρα επιτέλους θα δούμε τους ανθρώπους να μπαίνουν στα σπίτια τους», λέει στην «Κ».

Η πολυκατοικία στο 36 της οδού Μπουμπουλίνας θα φιλοξενήσει τουλάχιστον 15 οικογένειες αστέγων, συνολικά δηλαδή περίπου 65-70 άτομα. Απόλυτη προτεραιότητα, σύμφωνα με την κ. Μεσσήνη, ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια και πρόεδρο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ανθρώπινοι Ανθρωποι» που σύστησε για τον σκοπό, θα έχουν οι οικογένειες με παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Ωστόσο, την ευθύνη της τελικής επιλογής θα έχει επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων με τον οποίο η οργάνωση έχει συνεργασία. Οπως εξηγεί η ίδια, το κτίριο ανήκε σε ίδρυμα, το οποίο με τη δική της διαμεσολάβηση παραχωρήθηκε στον δήμο αποκλειστικά για τη στέγαση ανθρώπων σε ανάγκη. «Εμείς έχουμε αναλάβει τα έξοδα επισκευής και εξοπλισμού και ο δήμος τα μηνιαία έξοδα, ρεύμα, νερό κ.λπ».
Η Κοινωνική Κατοικία, στο 36 της οδού Μπουμπουλίνας.

Εκτός από τη στέγαση, στόχος είναι στους ανθρώπους της πολυκατοικίας να παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και ψυχοκοινωνική στήριξη. Ηδη, οι Γιατροί του Κόσμου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών (μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία προτίθεται να προσφέρει τα φάρμακα), ενώ μεμονωμένοι ψυχολόγοι αλλά και δομές όπως το Κέντρο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων θα προσφέρουν ψυχολογική στήριξη. Τα δύο καταστήματα του ισογείου θα διαμορφωθούν σε μαγειρείο και σε χώρο συνεύρεσης με βιβλιοθήκη και σαλόνι. Σε επόμενο στάδιο, θα γίνει προσπάθεια και για την επανένταξη των ανθρώπων στην αγορά εργασίας.

Η ιδέα γεννήθηκε στην κ. Μεσσήνη εξαιτίας των παράλληλων ιστοριών δύο θεραπευομένων της. «Εβλεπα εδώ και χρόνια δύο γυναίκες, οι οποίες κάποια στιγμή έμειναν άνεργες. Επί ένα χρόνο έκαναν δωρεάν ψυχοθεραπεία καθώς δεν ήταν σε θέση να πληρώνουν. Οταν όμως ήρθαν με το χαρτί της έξωσης στο χέρι, συγκλονίστηκα. Στη δουλειά μου, συνδέεσαι με τους ανθρώπους. Συνειδητοποίησα ότι στον δρόμο μπορεί να βρεθεί ο καθένας μας».

Η πολυκατοικία θα είναι έτοιμη σε περίπου ένα μήνα. Ηδη η οργάνωση έχει απευθύνει έκκληση στον κόσμο για την προσφορά οικιακού εξοπλισμού (κρεβάτια, τραπέζια, καρέκλες, ηλεκτρικά είδη, κουβέρτες, πετσέτες, σεντόνια κ.λπ., ακόμα και μεταχειρισμένα, αλλά σε καλή κατάσταση).

Η προσπάθεια δεν σταματά στην οδό Μπουμπουλίνας. Στόχος είναι ανάλογες πολυκατοικίες να
δημιουργηθούν όπου υπάρχει ανάγκη, με τη συνεργασία των δημοτικών αρχών. «Ηδη διεκδικούμε τρεις μεγάλους χώρους στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλους δήμους, ώστε να στεγάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, ενώ πέντε ευαισθητοποιημένοι πολίτες μάς έχουν παραχωρήσει τα διαμερίσματά τους για τον ίδιο σκοπό», λέει η κ. Μεσσήνη. Οποιος τυχόν θέλει να προσφέρει τον χώρο του υπέρ των αστέγων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (η εταιρεία σε συνεργασία με το κράτος θα αναλάβει την επισκευή και τη συντήρηση, όπως και τα έξοδα της ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) ή να ενισχύσει τον εξοπλισμό της πολυκατοικίας της οδού Μπουμπουλίνας, μπορεί να επικοινωνήσει με την κ. Μεσσήνη στο τηλέφωνο 2106713399 (anthropinoi-anthropoi.gr).
πηγή: kathimerini.gr

Ποιοι είναι οι Ανθρώπινοι Άνθρωποι; (από την επίσημη ιστοσελίδα τους www.anthropinoi-anthropoi.gr)

Ποιοι είμαστε

Οι “Ανθρώπινοι – Ανθρωποι” (www.anthropinoi-anthropoi.gr www.facebook.com/anthropinoianthropoi) είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που συστάθηκε τον Ιούνιο του 2012. Η έδρα της Εταιρείας είναι στο Χαλάνδρι, στην οδό Λυκούργου 10. Διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου πρόεδρος είναι η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια κ. Βέρα Μεσσήνη, η οποία είναι και η εμπνεύστρια της ιδέας υποστήριξης συνανθρώπων μας που στερούνται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα – λόγω της οικονομικής κρίσης – και της δημιουργίας Κοινωνικών Κατοικιών.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ

Σκοπός της Εταιρείας είναι η εν γένει συμπαράσταση και υποστήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση όλων για την προστασία του περιβάλλοντος και την προαγωγή της κοινωνικής αλληλεγγύης. Βασικός στόχος είναι η ανεύρεση και επισκευή χώρων κατάλληλων για τη στέγαση άστεγων και άπορων οικογενειών και ατόμων σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δημοτικές Αρχές, με πρώτο το Δήμο Αθηναίων.


Αρχικό κείμενο, επιμέλεια άρθρου και φωτογραφίες του Δημήτρη Μαμάκου

 



























No comments:

Post a Comment

Ένα βιβλίο του Δημήτρη Μαμάκου - 4η έκδοση

  Η ιστορία κάποιου που άφησε την πόλη, την καριέρα και τους αγαπημένους του, για ν’ αναζητήσει τη ζωή. Η καταγραφή του οδοιπορικού του από...